Gry planszowe – wartościowy czas z bliskimi

ByDaniel

Gry planszowe – wartościowy czas z bliskimi

Gry planszowe ostatnimi czasy przeżywają drugą młodość. Nic dziwnego – w końcu to świetny sposób na dobrą zabawę i spędzenie czasu z bliskimi oraz wzmocnienie więzi rodzinnych –  zwłaszcza w obecnym okresie jesienno-zimowym, gdy wieczory są tak długie. Planszówki są także doskonałym pomysłem na prezent. Zdecydowanie warto zwrócić na nie uwagę.

Rodzinne gry planszowe

Jakie planszówki będą najlepsze do spędzenia czasu w rodzinnym gronie? Na rynku znajdziemy bardzo szeroki wybór, wystarczy tylko nieco się rozejrzeć. Najlepsze gry planszowe rodzinne to takie, które będą odpowiednie dla szerokiego wachlarzu wiekowego – tak, by można było uwzględnić w rozgrywce zarówno najmłodszych członków rodziny, jak i seniorów rodu. Ponadto, jeżeli jesteśmy początkujący w temacie bądź nawet sami gramy już dłuższy czas, ale dopiero chcemy wciągnąć rodzinę w gry planszowe – warto wybrać takie o niewielkim poziomie trudności. Wtedy każdy będzie miał szansę czerpać z rozgrywki jak największą frajdę i nie pogubi się w zawiłościach fabularnych.

Gry planszowe dla rodziny – nasze propozycje

Jakie więc będą najlepsze tytuły do rodzinnej rozgrywki? Jedną z najczęściej polecanych planszówek jest Carcassonne. Dedykowana jest osobom od 8 roku życia, a sugerowana liczba graczy to 2-5 osób. Polega na budowaniu z żetonów miast, łąk, twierdz i dróg. Potem stawia się tam swoich osadników, a poprzez zajęte obiekty zdobywa się punkty – wygrywa osoba, która zdobędzie ich najwięcej. Zasady są jasne, a sama rozgrywka bardzo przyjemna i łatwa. Kolejną propozycją jest coś z klasyki – w końcu kto nie zna Monopoly? To gra, która od lat cieszy się niesłabnącą popularnością, na co z pewnością wpływ mają jej kolejne wydawane wersje. Monopoly zapewnia rozrywkę na długie godziny, a ponadto może nauczyć najmłodszych członków rodziny gospodarowania pieniędzmi – to jedna z najbardziej wciągających i pouczających gier. Warto zwrócić uwagę również na grę Smoczy wyścig – jej zasady także są bardzo proste. Jest to połączenie gry karcianej i wyścigowej. Gracze wcielają się w posiadającego supermoc bohatera i zarządza swoją zgrają smoków – po to, aby dotrzeć jak najdalej na torze wyścigowym. Gra dedykowana jest osobom od 6 roku życia i maksymalnie czterem graczom.

Rynek jest przepełniony fascynującymi grami planszowymi – na pewno więc każdy znajdzie odpowiednią planszówkę do rodzinnej rozgrywki. Warto zwracać uwagę na gry planszowe, gdyż to wartościowy i pożyteczny sposób spędzania czasu!

About the author

Daniel administrator